LA FÀBRICA DE MANTES DE SENTERADA VOL DIVULGAR UN OFICI ANCESTRAL
La fàbrica de mantes de Senterada torna a obrir portes. Ara per donar a conèixer aquest ofici ancestral i com es desenvolupava a la zona. Les impulsores també teixeixen utilitzant la mateixa tècnica.
Als anys 70, la fàbrica de mantes de Senterada tancava les portes després de gairebé un segle de vida i d’haver abastit de llana cardada i mantes a gent dels Pallars, la Ribagorça i, fins i tot, de Lleida. Una mica més de mig segle després, l’equipament ha tornat a recobrar la vida gràcies a l’Angelina Vargas i a la Summar Rasras, provinents de llocs molt llunyans que s’han trobat en aquest indret del Pallars Jussà.
L’Angelina va explicar el projecte a la Summar que de seguida es va unir a la iniciativa. D’una banda, el projecte pretén recuperar un ofici ancestral i, de l’altra, comercialitzar mantes i fulards fets amb llana o amb teixits vegetals i, si pot ser, tintats amb tints naturals. Utilitzen la mateixa tècnica manual que s’emprava a l’antiga fàbrica. De fet no consumeixen cap tipus d’energia a part de la humana per fer funcionar els telers. Perquè més enllà de comercialitzar aquests productes, el que volen és preservar la tècnica i difondre el patrimoni.
Han començat a oferir visites a la fàbrica. De fet, l’equipament conserva tres objectes de gran interès, ja que encara hi ha part de la maquinària original.
El Pere Salomó, que és la cinquena generació de la família que s’hi va dedicar durant gairebé un segle, encara en recorda anècdotes.
Ara, l’Angelina i la Summar volen fer viure de nou la fàbrica perquè no es perdi aquest patrimoni.
Parlen al Vídeo:
ANGELINA VARGAS, IMPULSORA PROJECTE
SUMMAR RASRAS, IMPULSORA PROJECTe
PERE SALOMÓ, 5a GENERACIÓ FÀBRICA DE MANTES DE SENTERADA