LLÍVIA APROVA EL PLA DE SANEJAMENT ECONÒMIC REQUERIT PER LA GENERALITAT
LLÍVIA APROVA EL PLA DE SANEJAMENT ECONÒMIC REQUERIT PER LA GENERALITAT, A CONSEQÜÈNCIA DE LES RÀTIOS DE SOLVÈNCIA AL TANCAMENT DE L'EXERCICI DEL 2022. EL PLA PREVEU MESURES COM INCREMENTAR L'IBI O LA TAXA D'ESCOMBRARIES PER FER FRONT A LA SITUACIÓ ECONÒMICA DEL CONSISTORI
L’Ajuntament de Llívia ha aprovat aquest dijous, en la sessió extraordinària, el pla de sanejament que li ha requerit la Generalitat de Catalunya, a conseqüència de l’incompliment de les ràtios de solvència al tancament de l’exercici del 2022. El pla de sanejament de Llívia és a tres anys, pel període que comprèn els anys 23-26.
Tal com han explicat des de l’Ajuntament, en general, un pla d’aquestes característiques implica la concreció de mesures econòmiques valorant l’impacte futur en els ingressos i les despeses per la necessitat de corregir, dins el termini establert, la situació d’insolvència financera en la qual es troba l’ens. Aquest document, que recull les propostes de control financer per part de l’Ajuntament de Llívia, haurà de ser aprovat, després, per la Generalitat de Catalunya. L’administració catalana tutelarà, durant aquest període, l’execució eficient del pla.
Recordem que el consistori llivienc va tancar l’any 2022 amb un romanent negatiu. El pla de sanejament ja preveu tancar el 2023 amb un romanent positiu. De fet, els romanents dels exercicis següents, pel 2024, 2025 i 2026, segons les previsions del pla, van en línia ascendent i creixen fins a doblar la xifra del 2023.
Per corregir la situació financera municipal actual, el pla inclou mesures com ara el rigor, el control i la reducció de les despeses —tancar els banys termals o l’anul·lació provisional dels sous dels regidors són alguns dels exemples— i augmentar els ingressos. Així, entre altres, s’augmenta l’IBI i la recollida de les escombraries, una mesura que el govern local ha qualificat de “necessàries”.
Pel que fa a les inversions, aquestes també es veuran afectades per la situació econòmica.