SIMULACRE DE GRAN INCIDENT A LLÍVIA PER AVANÇAR EN LA COOPERACIÓ MÈDICA TRANSFRONTERERA

Abril 21, 2022 - 05:10
Abril 28, 2022 - 08:39

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els seus homòlegs francès (SAMU) i andorrà (SUM) han dut a terme aquest dijous un exercici conjunt de simulació d’assistència a víctimes. Un centenar de persones, entre voluntaris i professionals sanitaris, han participat al simulacre d'un gran incident al poliesportiu municipal de Llívia.
Es tracta del primer exercici coordinat d’aquestes característiques entre el Sistema d’Emergències Mèdiques i el Servei d’Ajuda Mèdica Urgent francès, i on també hi ha col·laborat el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. L'objectiu és posar a prova protocols d’actuació en accidents amb pacients traumàtics en esdeveniments massius, que s’han estat treballant i posant en comú durant els darrers tres anys.

Partim del principi que la catàstrofe no entén de fronteres.
Un autobús es pot accidentar en qualsevol costat de la frontera.
Hem de treballar tots junts per curar, salvar i socórrer les persones afectades.
És important que aquest projecte tregui els frens reglamentaris
i les reticències que puguem tenir per treballar junts.
Ens coneixem millor, treballem junts, tenim el mateix llenguatge i els mateixos protocols i avui és la culminació de tota aquesta feina.

La simulació s’ha emmarcat en un escenari de risc previsible, com és un concert multitudinari amb afluència de persones de tots dos costats de la frontera. El cantant ha caigut i ha patit un traumatisme greu i, en anunciar-se que s'acabava el concert, s'ha recreat una allau de persones, que ha deixat una trentena de víctimes. Ha estat llavors quan s'ha activat el protocol d’incident per comprovar com funciona la coordinació entre els sistemes d’emergències mèdiques que hi ha a banda i banda de la frontera. De fet, el simulacre representa un pas important dins el projecte Egalurg, a través del qual s’ha posat a prova una plataforma informàtica per facilitar el traspàs d’informació.

L'exercici s'emmarca en el projecte europeu Egalurg, que pretén crear una xarxa transpirinenca d’urgències per millorar l’assistència en comunitats aïllades, i que s’haurà de concretar en un futur en la signatura de convenis entre les administracions dels diferents països.

Parlen al vídeo:
ANNA FONTQUERNI, DIRECTORA D’OPERACIONS SEM CATALUNYA
VINCENT BOUNES, CAP SERVEI D’AJUDA MÈDICA URGENT HAUTE GARONNE
YURI LÁZARO GIMÉNEZ, DIRECCIÓ PROJECTE EGALURG SEM