UN PODCAST DOCUMENTAL DÓNA A CONÈIXER UN EPISODI DE LA GUERRA CIVIL A CERDANYA

UN PODCAST DOCUMENTAL DÓNA A CONÈIXER UN DELS EPISODIS DE LA GUERRA CIVIL A CERDANYA QUE MÉS VA COMMOCIONAR LA POBLACIÓ: ELS FETS DEL CÓRREC DEL GAVATX. L'ANY 36, 21 CIVILS DE PUIGCERDÀ VAN SER DETINGUTS I ASSASSINATS A URTX.

La periodista puigcerdanenca Teresa Turiera-Puigbó i la seva filla Neus Aldeguer, estudiant de periodisme, han dedicat dos anys a recollir tota la documentació existent sobre els fets del Còrrec del Gavatx, un dels episodi de la Guerra Civil a Cerdanya que més va commocionar la població. El nou de setembre de 1936, vint-i-un civils de Puigcerdà són detinguts a casa i tancats a la presó de la vila. L'endemà, el Comitè Revolucionari dóna l'ordre d'executar-los. Els milicians se'ls emporten en un camió fins al Còrrec del Gavatx, al terme municipal de Fontanals de Cerdanya, on són assassinats.

Per tal de donar a conèixer aquests fets, les periodistes han elaborat un reportage sonor, amb documents, amb l'opinió d'historiadors i amb la veu de testimonis directes i de familiars de les víctimes. De fet, Turiera-Puigbó és néta d'un dels assassinats.

L'autora explica que “després de 80 anys encara no hi ha un conses sobre què va passar, qui va fer la llista dels assassinats ni perquè s'havien de matar”. Els fets van ocórrer en una època on la vila estava controlada pels anarquistes i les forces del front popular estaven dividides. Aquesta situació, explica Turiera-Puigbó, va portar molta violència als carrers: primer amb la persecució i assassinat de capellans i la crema o enderroc d'esglésies, com la de Santa Maria de Puigcerdà, i després amb l'execució de diversos vilatans.

El podcast es presentarà el proper 24 d'agost a les 18,30h a l'Arxiu Comarcal cerdà. Després tindrà lloc un col·loqui.

El 9 de setembre a les 12 del migdia, s'inaugurarà un monolit amb l'explicació d'aquests fets a Urtx, al torrent on van ser assassinats i on des de fa anys hi ha una creu que els recorda.

Tant el podcast com el monolit ha comptat amb el suport de Memorial Democràtic.

Parlen al vídeo: TERESA TURIERA-PUIGBÓ, PERIODISTA I COAUTORA DEL PODCAST