NEIX UNA PLATAFORMA PER DEFENSAR EL PATRIMONI CERDÀ DEL BOOM URBANÍSTIC
Quatre entitats de Cerdanya i una desena de particulars s’han unit per crear la primera Plataforma en defensa del Patrimoni cerdà (DEPAC). Ho han fet amb l’objectiu de defendre el patrimoni arquitectònic i arqueològic de la comarca, davant el boom urbanístic que es viu actualment
Quatre entitats de Cerdanya i una desena de particulars s’han unit per crear la primera Plataforma en defensa del Patrimoni cerdà (DEPAC). Ho han fet amb l’objectiu de defendre el patrimoni arquitectònic i arqueològic de la comarca, així com el seu paisatge tradicional. L’agrupació considera que, davant el boom urbanístic que viu Cerdanya, cal fer pedagogia i sensibilitzar sobre tècniques tradicionals de construcció i restauració i sobre la importància de conservar i valorar el patrimoni existent.
Des de la plataforma asseguren que actualment les administracions han pres més consciència que cal preservar el patrimoni de la comarca i que, en alguns casos, és un reclam turístic. En aquest sentit, citen com a exemple el jaciment arqueològic del Castellot de Bolvir o el fòrum romà de Llívia, restes que s’han convertit en centres d’interès perquè els respectius ajuntaments les han sabut preservar i donar a conèixer. Això no passa, creuen, en promocions privades. Per això la plataforma pretén fer una llista de llocs d’especial interès a observar per tal de garantir-ne la protecció.
Pel que fa a les entitats que inicialment han constituït la plataforma, aquestes són el Grup de Recerca de Cerdanya, l’Institut d’Estudis Ceretans, l’Associació Ceretània i el Grup d’Amics de Montellà. La iniciativa, però, està oberta a tots aquells que s’hi vulguin sumar, també a veïns i entitats de l’Alta Cerdanya.
Parlen al vídeo:
ENRIC QUÍLEZ, PRESIDENT DEL GRC I MEMBRE DEL DEPAC