CLOU AMB ÈXIT 'FLORALAB', UN PROJECTE DE PROTECCIÓ DE LA FLORA DEL PIRINEU
Després de gairebé tres anys de recerca, Alp ha acollit el congrés de cloenda del projecte transfronterer de preservació i millora de la flora del Pirineu Oriental anomenat Floralab. Es tracta d'un projecte basat en el disseny i la dinamització d'una xarxa de laboratoris botànics a cel obert que pretén ser un lloc de referència per al coneixement, la conservació, la gestió i la investigació sobre plantes patrimonials pirinenques.
Durant aquest temps s'han pogut identificar diverses espècies en perill d'extinció i que, per tant, cal protegir, com ara l'esperó muntanyenc, el julivert d'isard o la genciana pneumonanthe.
El projecte també ha servit per formar estudiants d’ecologia i actors del territori (ramaders, forestals, guies de muntanya, etc.) en el coneixement de la flora pirinenca.
A banda de la vessant més científica, Floralab també s'ha proposat fer divulgació de la seva tasca. Per aconseguir-ho, ha organitzat diverses activitats, com ara xerrades, tallers i sortides com les que es faran aquest cap de setmana a Cerdanya. Totes són gratuïtes però cal inscriure's prèviament.
Floralab compta amb socis de la Catalunya nord i sud i també d'Andorra, com els parcs naturals de l'Alt Pirineu, Cadí-Moixeró i el Regional dels Pirineus Orientals, el Conservatori dels Parcs Naturals de l'Arieja, la Universitat de Perpinyà o la Generalitat de Catalunya.
El projecte forma part del programa de cooperació transfronterera de la Unió Europea, Interreg POCTEFA 2020-2022, que aporta el 66% del finançament. Els seus impulsors esperen donar-li continuïtat i seguir fent recerca i difusió de la flora d'aquest territori.