LLORÍS, TROBALLA ARQUEOLÒGICA AL COSTAT D’ISONA, ES CONFIRMA COM UNA RICA VIL·LA ROMANA.
Llorís, troballa arqueològica al costat d’Isona, es confirma com una rica vil·la romana on, recentment, s’ha treballat en la zona dels banys i en el mausoleu, on s’ha trobat un sarcòfag de pedra.
Entre el 3 i el 28 de juny s’ha realitzat una nova campanya d’excavació arqueològica a la vil·la romana de Llorís, a Isona, que ha confirmat la seva identitat com a una rica vil·la romana.
La seva proximitat a Isona va fer que, ja al segle XIX, s’hi descobrissin objectes d’època romana. Tot i això, no s’hi van fer excavacions fins a l’any 2001, quan els treballs d’obertura de la nova carretera van posar al descobert un extens conjunt d’edificis. La Generalitat de Catalunya va comprar els terrenys i, en els darrers anys, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà han tingut cura de la seva conservació i dinamització, i la Universitat de Barcelona s’ha encarregat de la investigació mitjançant un projecte sobre Aeso i el seu territori, liderat pel Dr. Ignasi Garcés.
Es calcula que la vil·la podria tenir uns 10.000 m² entre la residència dels propietaris, els estables, els magatzems i les zones de treball. I aquest any, l’excavació s’ha centrat en dos sectors: el mausoleu i els banys. En el mausoleu s’ha trobat un sarcòfag de pedra i algunes tombes excavades a terra. A la zona dels banys s’han pogut trobar diverses estances, alineades en funció de la temperatura que es volia aconseguir en cada espai.
La vil·la de Llorís és l’únic jaciment de les seves característiques en curs d’excavació a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran, i l’actual projecte de recerca garanteix la continuïtat de les tasques l’any 2025.