RECUPERACIÓ DE CAMINS RAMADERS I COMBINACIÓ AMB NOUS USOS
El Pont de Suert ha acollit aquest divendres el segon Congrés de Transhumància i camins ramaders. Precisament el Pont de Suert és un dels municipis que s’han agrupat per recuperar la cabanera de Taüll a Linyola, un exemple de nous usos per a camins ramaders.
El Pont de Suert ha acollit aquest divendres el segon Congrés de Transhumància i camins ramaders. Una iniciativa que agafa el relleu al congrés que es va dur a terme al 2016 i on es va concloure que calia avançar en la classificació dels camins ramaders, en les oportunitats econòmiques més enllà de l’aprofitament ramader que els camins ramaders i l’activitat transhumant aporten, i que calia reconèixer el paper dels ramaders i pastors en la gestió del territori.
Precisament el Pont de Suert és un dels municipis que s’han agrupat per recuperar la cabanera de Taüll a Linyola, un exemple de nous usos per a camins ramaders.
Aquest segon congrés, que compta amb 30 comunicacions de diversa índole al voltant de la transhumància i la ramadera, també vol fer incidència en la preservació d’aquesta ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte que pot tenir per al sector l’actual context de crisi climàtica i energètica global. Durant la presentació s’ha destacat que actualment només el 10% dels caps de bestiar d’oví i cabrum de Catalunya fan transhumància i el 7% dels caps de boví. També s’ha vist que la tendència és la disminució d’explotacions de boví, si bé el nombre de caps ha anat en augment. En canvi, en oví les explotacions han augmentat en l’última dècada però han disminuït els caps. En cabrum és mantenen bastant estables, tot i haver-hi una petita tendència a la baixa.
El congrés compta amb 2 sessions presencials més durant aquest mes d’octubre, una a Amposta i l’altra a Igualada.
Parlen al vídeo:
PERE PORTA, DIRECTOR IDAPA
JOSE ANTONIO TROGUET, ALCALDE DEL PONT DE SUERT