CHARLES SMITH, LA HISTÒRIA HIDROELÈCTRICA DEL PALLARS JUSSÀ A TRAVÉS D’UN ENGINYER DE LA CANADENCA
La sala d’actes de l’Epicentre es va omplir de gom a gom en la presentació dels resultats de l’11a Beca de recerca Mossèn Jesús Castells, que atorga anualment l’Arxiu comarcal del Pallars Jussà. En aquesta ocasió la recerca ha estat feta per l’antropòleg Jordi Solà i ha girat entorn a la figura de l’enginyer Charles Smith.
La sala d’actes de l’Epicentre es va omplir de gom a gom en la presentació dels resultats de l’11a Beca de recerca Mossèn Jesús Castells, que atorga anualment l’Arxiu comarcal del Pallars Jussà.
En aquesta ocasió la recerca ha estat feta per l’antropòleg Jordi Solà i ha girat entorn a la figura de l’enginyer Charles Smith. Un dels enginyers que van arribar a la comarca amb la Canadenca, per les obres de construcció de les centrals hidroelèctriques i que s’hi va quedar a viure.
Solà explica que quan es va celebrar el centenari de les grans obres hidroelèctriques al Pallars Jussà, la neta de l’enginyer, Linda Smith, va aportar-los documentació i des de llavors els havia quedat la idea d’endinsar-se en la biografia de Smith.
Smith és un referent en el món hidroelèctric local i encara hi ha veïnes i veïns de Tremp que el recorden a ell i la seva família. Sobretot en destaca, com a anècdota la indumentària que vestia i la decoració de la seva casa, a la Central, molt d’estil anglosaxó, que representaven al moment la modernitat i el luxe. Però tot i conservar aquest tarannà, Solà ha remarcat que Smith no deixava passar ocasió per lloar el territori on va viure fins la seva mort.
Ara, un cop acabada la recerca, comença el procés d’edició del treball que ajuda a divulgar la història de Charles Smith i, de retruc, una mica més la història hidroelèctrica al Pallars Jussà.
Parlen al vídeo: JORDI SOLÀ, ANTROPÒLEG