UN LLIBRE RECULL 120 ANYS DE CARAMELLES A SALÀS DE PALLARS

La Setmana Santa d’enguany ha fet cent-vint anys que les joventuts de Salàs van començar a cantar caramelles. L’Aleix Bonjorn, un jove de 19 anys vinculat al poble, ha recollit la història d’aquesta tradició oral en un llibre.

La Setmana Santa d’enguany ha sigut especialment notòria pels salassencs i les salassenques. Ha fet cent-vint anys que les joventuts d’aquest poble de tres-cents cinquanta habitants van començar a cantar caramelles.

Les caramelles són unes cançons populars que es canten per Pasqua. Els caramellaires, tradicionalment grups d’infants i joves, surten a cantar pel poble per celebrar la resurrecció de Jesús. A Salàs de Pallars aquesta tradició ha tingut alguns alts i baixos, però des de 2013 la joventut actual l’ha recuperat. L’Aleix Bonjorn, o Aleix de casa Mundeto per la gent del poble, és un jove de 19 anys que ha volgut fer palès d’aquesta tradició històrica en un llibre.

El llibre es titula ‘120 anys de Caramelles a Salàs de Pallars’. Ell n’és l’autor i l’artífex, en Tomàs Garcia ha escrit el pròleg i l’Ajuntament ha volgut involucrar-s’hi fent-ne l’edició.

En el llibre queden recollides cinc generacions de cantaires. Així s’explica l’evolució de la història d’aquesta tradició oral que connecta a través de la música el passat amb el present.

Parlen al vídeo:

ALEIX BONJORN. AUTOR DEL LLIBRE ‘120 ANYS DE CARAMELLES’

LAIA CABALLER – REGIDORA DE CULTURA DE SALÀS DE PALLARS